Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?
Aantal Bezoekers
5294457
Laatste artikelen
Aalter en de Tsjevenmentaliteit : Morsum Magnificat reageert-P2
Vlaams parlement " O Tannenbaum, o Tannenbaum ....
Is werken niet meer gezond maar oorzaak van stress?
Koekelare : Intrieste huuraffaire in beroep voor Rechtbank Eerste Aanleg Brugge.
Misdaadgroep verdacht van het smokkelen van nucleair materiaal, gearresteerd in Wenen.
Tessenderlo was het orgelpunt van maandenlang Internationaal onderzoek.
09 mei 2010
FGP Hasselt vat twee Belgen en vier Nederlanders in de kraag.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 728.600
Genk / Tessenderlo / Hasselt 9 mei 2010.

Toen deze redactie zaterdagavond om 19:30u ter plaatse kwam, waren al zes personen opgepakt, dat werd  gisteren ter plaatse verzwegen, vandaag is ook  daarover op de persconferentie meer duidelijkheid gegeven, er werden in totaal al 7 personen aangehouden.

Belgisch / Nederlandse persconferentie.vlnr - Mw Van De Sijpe Parket Hasselt - Luc Valkenborg Gerechtelijk Directeur FGP Hasselt afdeling drugs - Cees Van Spierenburg Nederlands Parketmagistraat.

Maandenlang onderzoek.
De inval aan de Kanaalweg, waarbij 6 personen werden gearresteerd, gebeurde op verzoek van de Federale Gerechtelijke Politie van Hasselt die daarmee een punt plaatste achter een maandenlang onderzoek naar een criminele organisatie, actief in de productie en handel van drugs.

Nog actief.
De speurders troffen in de loods een illegaal drugslabo aan waarmee amfetamines werden geproduceerd. Op het moment van de inval was het labo nog actief. Het was gebouwd op een aanhangwagen bestemd voor het transport van wagens en had een capaciteit van 500 ltr. per productieproces. Voor het stilleggen van dit illegale labo werd beroep gedaan op het LIT -Labo Interventie Team- samengesteld uit leden van de Federale Politie, Brandweer, het NICC en een expert van Europol.

6 Arrestaties.
De 6 gearresteerde personen zijn twee Belgen, waaronder WR, van respectievelijk 52 en 44 jaar oud en verder werden ook 4 Nederlanders in de loods aangetroffen, onder wie een vrouw, van 45, 47, 48 en 32 jaar oud. Geen van allen zijn onbekenden bij het gerecht. Bovendien werden in de loods nog 1400 liter en 450 kg. chemicaliën aangetroffen voor de productie van synthetische drugs en 100 liter amfetamine olie en in de ketel zelf werd nog eens 300 liter aangetroffen. Dit alles werd in beslag genomen alsook 4 wagens en een vrachtwagen alsmede een hoeveelheid labomateriaal.

Geen professioneel maar wel zeer gevaarlijk laagspanningbordje.


Alhoewel de FGP de ganse installatie als "professioneel" aanziet, is deze redactie het op het vlak van het elektrisch bord, met hen niet eens. Er zijn automaten gebruikt die in België quasi niet verkocht worden, wat ons doet veronderstellen, dat het LS in nederland is samengesteld, de bekabeling is amateuristisch en niet conform het AREI / NEN uitgevoerd, er is bovendien -ondermeer- wegens niet afgeschermd barenstel -rechts boven- elektrocutiegevaar. 

Huiszoekingen.
In het kader van de inval werden in België 4 huiszoekingen uitgevoerd in Tessenderlo, Herentals en het Brusselse waarbij nog een 7e arrestatie werd verricht. In Nederland werden gisterenavond en vannacht 9 huiszoekingen uitgevoerd in Venlo, Helmond, Someren, Panningen en Deurne waarbij 350.000 € in beslag werd genomen alsmede twee geldtelmachines, 12 kg. cocaïne, 20 ltr. amfetamine olie, 1 kg. amfetamine, 1750 kg. chemicaliën voor de productie van synthetische drugs en 100.000 XTC pillen.  Zowel in Nederland als in België werden ook een hoeveelheid GSM's en laptops in beslag genomen.

Top van de organisatie.
Alle zeven arrestanten werden vandaag voor de onderzoeksrechter geleid.hun aanhoudingwerd bevestigd. Met deze aanhoudingen kan gesteld worden dat de top van de organisatie is opgepakt. 

Mobiel labo werd op een aanhangwagen opgebouwd.


De mobiele installatie die zowel op gas als op elektriciteit syntethische drug kon aanmaken. De productie gaat gepaard met een opwarming van de vloeistof tot 140° wat niet ongevaarlijk is voor de omgeving. De machine zou per productiebeurt voor zo'n 11 miljoen Euro kunnen produceren. Ook hier dienen wij op mechanisch vlak de professionaliteit in vraag te stellen -lees meer details daarover in MM 178-.

Ook Nederlands Magistraat aanwezig.
De Nederlandse Parketmagistraat Cees Van Spierenburg vond het bijzonder dat er op een Belgische persconferentie ook een Nederlandse Magistraat aanwezig is, maar dat gaat steeds vaker voorkomen, er is ook hier samenwerking en onderzoek geweest tussen de Nederlandse en de Belgische politie en de Justitie, dat zal volgens Cees Van Spierenburg in het kader van het "Fedlandconcept" in de toekomst nog vaker gebeuren. Het gaat over de bestrijding van de synthetische drugskwaliteit. Het feit, dat er ook vier Nederlanders werden opgepakt, dient ook de Nederlandse belangen, het moet blijken, dat de Nederlandse Justitie al vaker bij de FGP te Hasselt op bezoek is geweest. Nederland heeft een vijftigtal rechercheurs ingezet, ook de FOID-ECD -Nederlandse Belastinginspectie- hebben op verzoek van de Belgische Justitie te Hasselt aan dit onderzoek meegewerkt.

Spilfiguur.
De persoon die de loods van een eigernaar -JPV- uit Laken op 1 augustus 2008 huurde, was Walter R. en dus wel degelijk een spilfiguur in deze zaak, dat werd vandaag om 16:30u tijdens de persconferentie bevestigd, Walter R. is in het verleden al méér tegen de lamp gelopen. Op het moment dat het huurcontract werd afgesloten woonde Walter in het huis van zijn overleden moeder in -Verboekt te 2430 Vorst- Laakdal, nu is die woning verhuurd en verbleef Walter R. te Paal- Beringen. De loods was gehuurd als kleine opslagruimte en dito constructies, de eigenaar viel uit de lucht als hij verneemt wat daar allemaal gebeurde, JPV heeft wellicht ook een paar maanden huur aan zijn been, ook van een andere huurder Lim-bouw die failliet ging heeft de eigenaar een pak huur te goed. DTZ die de huurders contracteert heeft blijkbaar ook geen geluk.  

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Verbeeck Erik ©

Laatste update ( 17 mei 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.