Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
9822076

Laatste artikelen
Frank Vandenbroucke kon zich weer met alle gemak uit de slag praten.
Tienen houdt animatie op de Halloweenmarkt.
Europol: Twaalf arrestaties in Belgie en Italie wegens arbeidsfraude in de bouwsector.
MIVB Investeert opnieuw, thans in negentig "Trams New Generation".
Mechelen: Vooruit met de geit en tafelspringer Conner Rousseau-MM-312-05
Europol ontmantelt georganiseerde misdaadgroep in Spanje.
20 september 2021
Honderden slachtoffers opgelicht door phishing-aanvallen.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 9.599.800
Den Haag 20 september 2021

Een georganiseerde misdaadgroep werd door de Spaanse nationale politie, in samenwerking met de Italiaanse nationale politie, Europol en Eurojust, ontmanteld. De misdaadgroep heeft banden met de Italiaanse maffia en is betrokken bij online fraude, witwassen van geld, drugshandel en vermogenscriminaliteit. 

Honderden slachtoffers-geschatte winst Ä 10 miljoen.
De verdachten hebben honderden slachtoffers opgelicht door middel van phishing-aanvallen en andere vormen van online fraude, zoals het wisselen van simkaarten en het compromitteren van zakelijke e-mail, voordat ze het geld witwassen via een breed netwerk van geldezels en shell-bedrijven. Alleen al vorig jaar wordt de illegale winst geschat op zo'n Ä 10 miljoen. 

Algehele resultaat:
- 106 arrestaties, voornamelijk in Spanje en enkele in ItaliŽ 
- 16 huiszoekingen
- 118 bankrekeningen bevroren
- De inbeslagnames omvatten veel elektronische apparaten, 224 creditcards, simkaarten en betaalautomaten, een marihuanaplantage en apparatuur voor de teelt en de distributie ervan.

Piramidestructuur.
Dit grote criminele netwerk was zeer goed georganiseerd in een piramidestructuur, die verschillende gespecialiseerde gebieden en rollen omvatte. Onder de leden van de criminele groep waren computerexperts, die de phishing- domeinen creŽerden en de cyberfraude uitvoerden; recruteerders en organisatoren van de geldezels; en witwasexperts, waaronder experts in cryptovaluta. 

Italiaanse staatsburgers.
De meeste verdachte leden zijn Italiaanse staatsburgers, van wie sommigen banden hebben met maffiaorganisaties. De verdachten, die zich op Tenerife (Canarische Eilanden, Spanje) bevinden, hebben hun slachtoffers, voornamelijk Italiaanse staatsburgers, misleid om grote bedragen naar bankrekeningen te sturen die worden beheerd door het criminele netwerk. Vervolgens hebben ze de criminele opbrengsten witgewassen via een breed netwerk van geldezels en lege vennootschappen.

Ondersteuning Europol.
Het onderzoek heeft meer dan een jaar geduurd waarbij Europol de informatie-uitwisseling faciliteerde, operationele coördinatie en analytische ondersteuning verleende. Twee analisten en een forensisch deskundige werden tijdens de operationele activiteiten naar Tenerife, Spanje gestuurd en een analist naar ItaliŽ. Daarnaast financierde Europol de uitzending van drie Italiaanse onderzoekers naar Tenerife om de Spaanse autoriteiten tijdens de actiedag te ondersteunen. De Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT) van Europol ondersteunde de operatie. Dit permanente operationele team bestaat uit cyberverbindingsfunctionarissen uit verschillende landen die vanuit hetzelfde kantoor werken aan spraakmakende cybercriminaliteitsonderzoeken.
 
Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel: 09-21-8151
Geplaatst: 13:41 20/09/2021

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ģ - Alle rechten voorbehouden.