Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
9822098

Laatste artikelen
Frank Vandenbroucke kon zich weer met alle gemak uit de slag praten.
Tienen houdt animatie op de Halloweenmarkt.
Europol: Twaalf arrestaties in Belgie en Italie wegens arbeidsfraude in de bouwsector.
MIVB Investeert opnieuw, thans in negentig "Trams New Generation".
Mechelen: Vooruit met de geit en tafelspringer Conner Rousseau-MM-312-05
Europol: Verontrustend nieuw rapport omtrent de coca´nemarkt.
08 september 2021
Diversificatie van het aanbod heeft geleid tot meer geweld.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 9.531.600
Den Haag 08 september 2021

Het gisteren 07 september gelanceerde Cocaine Insights Report rapport van Europol en UNODC, schetst de nieuwe dynamiek van de coca´nemarkt, een markt die een duidelijke bedreiging vormt voor de Europese en mondiale veiligheid. Gewelddadiger, diverser en competitiever: dat zijn de belangrijkste kenmerken van de coca´nehandel in Europa. Het rapport werd gelanceerd als onderdeel van het werkprogramma van CRIMJUST ľ Versterking van de strafrechtelijke samenwerking langs drugshandelroutes in het kader van het Global Illicit Flows Programme van de Europese Unie.

Meer geweld.
Door de versnippering van het criminele landschap in de bronlanden werden nieuwe mogelijkheden gecreŰerd voor Europese criminele netwerken. Door een ​​directe aanvoer om coca´ne te ontvangen, werden de tussenpersonen uitgeschakeld, wat heeft geleid tot een groter aanbod van coca´ne en bijgevolg tot meer geweld. Voorheen dominante monopolies in de groothandelslevering van coca´ne aan Europese markten, worden uitgedaagd door nieuwe netwerken voor mensenhandel. Zo hebben criminele netwerken in de Westelijke Balkan directe contacten gelegd met producenten en een prominente plaats veroverd in de groothandelslevering van coca´ne. 

Belang van witwasonderzoeken.
Het rapport benadrukt het belang van interventie aan de bron, aangezien deze markt sterk wordt be´nvloed door de toeleveringsketen. Door de samenwerking te versterken en de uitwisseling van informatie tussen wetshandhavers verder te vergroten, zullen de effectiviteit van de onderzoeken en onderscheppen van zendingen doeltreffender worden. Het rapport benadrukt het belang van witwasonderzoeken om illegale winsten op te sporen en van de inbeslagnames die verband houden met criminele activiteiten. Deze financiŰle onderzoeken vormen de kern van de strijd tegen de coca´nehandel en zorgen ervoor dat de criminele activiteiten niet lonen.

Afdelingshoofden reageren.
Julia Viedma, afdelingshoofd van het Operationeel en Analysecentrum bij Europol, zei: ôCoca´nehandel is een van de belangrijkste veiligheidsproblemen waarmee we momenteel in de EU worden geconfronteerd. Bijna 40% van de criminele groepen die in Europa actief zijn, is betrokken bij drugshandel en de coca´nehandel genereert miljarden euro's aan criminele winsten. Een beter begrip van de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, zal ons helpen om de gewelddadige dreiging die coca´nesmokkelnetwerken voor onze gemeenschappen vormen, effectiever het hoofd te bieden.ö  
ChloÚ Carpentier, hoofd van de afdeling Drugsonderzoek bij UNODC, benadrukte hoe "de huidige dynamiek van diversificatie en proliferatie van coca´neleveringskanalen, criminele actoren en modaliteiten waarschijnlijk zal voortduren, als er niets aan wordt gedaan."

Volledige rapporten zijn te vinden op: 

 
Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel: 09-21-8141
Geplaatst: 14:31 8/09/2021

ę 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel « - Alle rechten voorbehouden.