Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
10053502

Laatste artikelen
Tienen kondigt voor de komende periode het afsluiten van straten af.
Tienen: Kerstboom na heel wat tegenslagen met vijf uur vertraging geplaatst-MM-313-04
Tienen: Wijzigingen programma "Wintermagie in Tienen".
Europol: Oplichters gedeactiveerd in Italie.
MIVB test nieuw veiligheidssysteem uit.
MIVB versterkt met ingang van het nieuwe schooljaar ook haar net.
31 augustus 2021
Reizigers hebben nood om zich nog makkelijker in de stad te verplaatsen.  
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 9.488.600
Brussel 31 augustus 2021.

Brussel verandert dagelijks en evolueert en zo ook de mobiliteitsnoden van de bewoners, bezoekers, scholieren, studenten en pendelaars. Om daar aan te beantwoorden ontwikkelt en verbetert de MIVB haar vervoersaanbod geregeld. Bij het begin van het nieuwe schooljaar zijn verschillende bus- en tramlijnen betrokken. 

Spits- en daluren.

Vanaf 1 september verhogen de frequenties op 12 tram- en 30 buslijnen, zowel tijdens de spits- en daluren maar oo, 's-avonds en de weekends. Daarentegen worden ook enkele veranderingen aangebracht aan verschillende lijnen: omleggingen, meer haltes, vervangen of afschaffen van haltes. Dat is het geval voor de buslijnen 14, 33, 47, 48, 54, 83 en 89 en voor tramlijn 93.

Een nieuwe buslijn.
Zo gaat er op 1 september een nieuwe buslijn in dienst: lijn 52. Deze verbindt Vorst Nationaal met het Centraal Station. Alle informatie over deze nieuwe lijn is te vinden in het persbericht over lijn 52. De nieuwe lijn 52 rijdt de hele dag en ook ’s avonds. Ze vervangt tramlijn 32 (Da Vinci – Drogenbos). Dat is de laatste lijn van het MIVB-net die alleen ’s avonds wordt uitgebaat en die geen bestaansreden meer heeft aangezien haar traject van Vorst naar het stadscentrum wordt verzekerd door de nieuwe buslijn. Bovendien rijdt tramlijn 82 (Berchem Station – Drogenbos Kasteel) voortaan de hele avond tussen het station van Sint-Agatha-Berchem en Drogenbos. 

Nieuwe reiswegen.
Vijf lijnen krijgen vanaf woensdag 1 september een nieuwe reisweg. Het gaat om buslijnen 27, 48, 83, 86 en 89. Afhankelijk van de lijnen laten deze wijzigingen toe om bepaalde wijken in volle ontwikkeling te bedienen, nieuwe en rechtstreeksere reiswegen aan te bieden of het aanbod beter af te stellen op de vraag.

Lijn 27.
Lijn 27 rijdt momenteel van het Zuidstation naar Plejaden, via Luxemburg. Vanaf 1 september rijdt de lijn alleen nog tussen Luxemburg en Plejaden. De rechtstreekse verbinding tussen de Marollen en het Zuidstation wordt verzorgd door lijn 48, die een nieuwe route volgt tussen Hallepoort en het Rochefortplein, via het Zuidstation. Het traject Luxemburg - Grote Zavel wordt verder bediend door buslijn 95. 

Lijn 48.
Lijn 48 verbindt vandaag Anneessens met Decroly. Het traject bevat nogal wat bochten en het valt op dat om het Zuidstation en het stadscentrum te bereiken, veel reizigers uitstappen in het station Albert om de noord-zuidas te gebruiken. Vanaf 1 september volgen de bussen van lijn 48 een nieuw traject tussen Hallepoort en het Rochefortplein, via het Zuidstation, de Fonsnylaan en de Koningslaan. Deze reisweg biedt een rechtstreekse verbinding tussen het Rochefortplein en het Zuidstation. De reisweg tussen Hallepoort en het Rochefortplein via de Bareel van Sint-Gillis, wordt voortaan bediend door de nieuwe buslijn 52. Op zondagochtend, tijdens de Zuidmarkt, wordt bus 48 naar Decroly omgeleid tussen de haltes Hallepoort en Rochefort via de Bareel van Sint-Gillis. Het Zuidstation blijft verder bediend in de richting van Anneessens.

Lijn 83.
Het traject van lijn 83, die momenteel de Heizel verbindt met Berchem Station, wordt verlengd vanaf het begin van het nieuwe schooljaar om de bediening van Neder-Over-Heembeek te verbeteren. Bus 83 wordt verlengd van aan de Heizel tot aan Mariëndal via Paleis 12, Esplanade, de Romeinsesteenweg, De Wand en de Versaillelaan. Deze nieuwe reisweg biedt een nieuwe rechtstreekse verbinding tussen Neder-over-Heembeek en de Heizel.

Lijnen 86 en 89.
De MIVB merkte dat de rittenaantallen van de lijnen 86 (die momenteel Machtens verbindt met het Centraal Station) en 89 (die momenteel Bockstael verbindt met Westland Shopping) sterk wisselen op verschillende plaatsen.Om het aanbod beter af te stemmen op de vraag gaan bussen 86 en 89 hun eindpunten omwisselen vanaf 1 september. De bussen van lijn 86 rijden voortaan tussen Machtens en Bockstael en de bussen van lijn 89 tussen Westland Shopping en het Centraal Station.Van aan het Hertogin van Brabantplein rijdt bus 89 via de Ninoofsepoort, de Vlaamsepoort en De Brouckère tot aan het Centraal Station en bus 86 via het station Ribaucourt, Tour en Taxis en de Emile Bockstaellaan. Deze nieuwe reiswegen bieden een nieuwe rechtstreekse verbinding tussen het noorden van Anderlecht en het stadscentrum en tussen het Weststation en Tour en Taxis.

Vervrouwelijking.
Verschillende bovengrondse haltes krijgen een nieuwe naam aan dit begin van het nieuwe schooljaar. Daarvan zijn er vijf met een vrouwennaam. Een manier voor de MIVB om bij te dragen tot een betere vertegenwoordiging van de vrouwen in de Brusselse openbare ruimte.

De betrokken haltes zijn:

- De halte Over de Bruggen wordt de halte Maria-Christina (tramlijnen 62 en 93, bus 57, N18), naar de naam van de aartshertogin van Habsburg. Zij gaf eveneens haar naam aan een winkelstraat in Laken.
- De halte Stallaert wordt Marie Depage (bus 60, N10), een gekende Belgische verpleegster. Een straat in Ukkel draagt al haar naam.
- De halte Demunter wordt Audrey Hepburn (bus 13 en 88), als eerbetoon aan de bekende actrice, ambassadrice van Unicef, die in het Brusselse gewest werd geboren.
- De halte Ieper wordt Marguerite Duras (tram 51), Franse schrijfster, toneelschrijfster, scenarioschrijfster en     regisseuse, wier naam al op een plein in Brussel prijkt.
- Ten slotte is Magdalena de naam van één van de haltes van de nieuwe buslijn 52, vlakbij de Magdalenastraat in het centrum van Brussel.
- De halte Drogenbos Kasteel wordt Drogenbos (tram 82)
- De halte Rubens wordt Gallait (tram 55)

Alle informatie over de nieuwigheden en wijzigingen zijn beschikbaar op de website van de MIVB (www.mivb.brussels) en op de speciale website van het busplan van de MIVB  www.busplanmivb.be 

Bron: MIVB
Bewerking: jvds 

Artikel: 08-21-8135
Geplaatst: 19:30 31/08/2021

Erik Verbeeck  - journalist hoofdredacteur 
Verantwoordelijke uitgever 
Laatste update ( 01 september 2021 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.