Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
7245849

Laatste artikelen
Bornem: De "Extremen in de maatschappij" versie 1, in de kijker-P1
Rillaar en de verloedering waarvoor het lokaal bestuur de ogen sluit-P2
Testelt: Morsum Magnificat legt problemen op huurmarkt verder bloot-Update1
MIVB verbetert in 2021 haar vervoersaanbod nog verder.
Aalter: Groen gaat vijf kilometer wandelen.
Dementie te Riemst: Opent Eyckendael de weg naar een dementievriendelijk Vlaanderen?
13 december 2010
Ministers Jo Vandeurzen en Laurette Onkelinx op werkbezoek te Riemst.

Paginabezoekers Website Morsum Magnificat : 785.000
Riemst / Genk 13 december 2010.

--- 10:50 14/12/10
Waarheid of waanzin?
Apotheker Fernand Haesbrouck schrijft : http://www.adhdfraude.net/pdf/NB279.pdf

Woon- en zorgcentrum Eyckendael in Riemst onderscheidt zich in benadering van demente ouderen van andere zorgcentra door een warme zorgcultuur van waardering, genegenheid, luisterbereidheid en mildheid te creŽren. Een personeelslid is in het bijzonder verantwoordelijk voor ťťn bewoner en men gaat uit van de uniciteit van elke bewoner en houdt rekening met diens relatie met het verleden. De dementerende heeft recht op inspraak en bovendien wordt de behoefte aan veiligheid en geborgenheid gerespecteerd en wordt de nood aan zingeving en ontspanning ondersteund om zijn of haar -geschonden- zelfredzaamheid een plaats te geven.

Werkbezoek.
Tijdens het werkbezoek van vandaag kwam minister Jo Vandeurzen het Vlaams dementieplan in Riemst toetsen aan de praktijk en stelde dat het zeer belangrijk is dat in het kader van gezondheidszorg en gezondheidsbeleid, specifiek mbt tot dementiebeleid, dat toch een indringende impact heeft op de samenleving, de verschillende overheden met verschillende bevoegdheden proberen tot een gestroomlijnd beleid te komen. Hij is er trots op dat hij vandaag een Limburgs zorgcentrum kan tonen dat een voorbeeld kan zijn voor de rest van Vlaanderen.

Federaal beleid.
Minister Onkelinx, die het federaal beleid kwam verduidelijken, stelde dat dementie een onderschat probleem is dat met de vergrijzing in zicht, nog groter zal worden dus moeten de gemeenschappen en de gewesten op elk niveau nieuwe initiatieven ontwikkelen. In samenwerking met Jo Vandeurzen wil Onkelinx de eerstelijnshulp ondersteunen zodat een vroegtijdige diagnose gesteld kan worden. Een databank waarop alle informatie omtrent dementie kan worden gevonden en ter beschikking staat van patiŽnten, familie en professionelen is ook een actie die haar steun krijgt. Een derde actie voor 2011 is de terugbetaling van gespecialiseerde diagnose door deskundigen. Als vierde punt is het belangrijk dat geheugenklinieken erkend worden die patiŽnten die thuisblijven ondersteunen.

Budget
Er is een budget van 10 miljoen euro voorzien voor de verzorging van dementerenden in gespecialiseerde centra en ook voor de komende jaren zal het, volgens minister Onkelinx, noodzakelijk zijn te investeren in nieuwe projecten ten gunste van aan dementie lijdende mensen. Op vraag van Morsum Magnificat of al deze plannen, gezien de huidige politieke situatie, nog te betalen zullen zijn antwoordde de minister volmondig ja, omdat alle budgetten voor 2011 reeds voorzien zijn en aanvaard. 

De vloermat van Eyckendael te Riemst,
een wereld van verschil in de aanpak van dementie?

 

Is er in de toekomst nog geld voor dergelijke -goede maar- zeer dure projecten?

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen en Vice-Eerste minister an minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx op werkbezoek in woon- en zorgcentrum Eyckendael te Riemst.  


Qua vriendelijkheid richting bewoners -en pers- kan Jo Vandeurzen een staaltje nemen aan Laurette Onkelinx, de Waalse minister komt -naar buiten toe- wťl warm en vriendelijk over.

Dementiebeleid.
Al op 17 september stelde Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen een dementievriendelijk beleid in Vlaanderen voor met een Dementieplan Vlaanderen 2010-2014. Omdat er vandaag 100.000 mensen met dementie zijn in Vlaanderen -in BelgiŽ 160.000- waarvan er 65.000 nog thuis wonen, sommigen omringd door familie, vrienden en kennissen, anderen niet,  is het een aangelegenheid waar iedereen in de samenleving bij betrokken is, zowel de medische als de paramedische zorg. Bovendien is er nood aan Psychosociale begeleiding en ook sociale ondersteuning en mantelzorg zijn broodnodig. Onderstaand enkele van de geplande verbeteringen :
  - Diagnosestelling verbeteren en versnellen.
  - Onderzoek stimuleren.
  - Stigma wegwerken.
  - Meer autonomie van de persoon met dementie en ondersteuning van de mantelzorger.
  - Woonzorg op maat.
  - Vroegtijdige zorgplanning.
  - Specifieke aandacht voor jongdementie en andere vergeten groepen.
  - Innovatie via wetenschap en onderzoek.
Wetend dat het aantal dementerenden tegen 2020 met bijna 30% zal stijgen waarmee een omvang wordt bereikt die eenieder zal beroeren, is een andere aanpak dan de huidige van belang.

De brochure over hoe een dementievriendelijk Vlaanderen te bewerkstelligen vindt u op : http://ministerjovandeurzen.be/nlapps/data/docattachments/DEMENTIEPLAN%20_DEF_.pdf

Redactie Morsum Magnificat ģ Professioneel
jvds © 

Laatste update ( 14 december 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ģ - Alle rechten voorbehouden.