De staat van de laagspanningsnetten 6

Link naar andere pagina 1
Link naar andere pagina 2
Link naar blazijde 3
Link naar bladzijde 4
Link naar bladzijde 5


De perikelen te Wolvertem - Vervolg 6

Betekom / Wolvertem 19 november 2004.
We moeten het stilaan de "Wolvertem Saga" gaan noemen, Netmanagement is vandaag opnieuw aan de aftakking komen prutsen, het gaat blijkbaar in stukjes en brokjes, ge moet u niet afvragen hoeveel keer ze moeten terug gaan wanneer er een serieuze installatie moet worden gemaakt, maar toch is het nu al een stuk veiliger.

Artikel 20 toegepast ?
De Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de toevoerkabel tot en met de teller, als de klant aan die kabel schade toebrengt, dan moet deze daarvan de maatschappij in kennis stellen en zal dan ook die schade moeten vergoeden.
Als de kabel door de tand des tijds is aangetast (dergelijke kabels hebben door weersinvloeden een bruikbare levensduur van +/- 50 jaar), dan moet de stroomleverancier de kabel op eigen kosten vervangen.
In feite zou Netmanagement hier de isolatie van de kabel moeten meten, want het stuk in de muur kan isolatiefouten bevatten en dan gaat die kabel op een bepaald moment branden.
De verdeelkop (Wiska kop) toch weggehaald.
Na de eerste herstelling heeft deze redactie opnieuw vragen aan Netmanagement over dat prutswerk gesteld, en ze hebben het gesnapt, de verdeelkop is weg.
Weer een nieuwe lasdoos.
Het valt ons op, dat ook de lasdoos weer is vernieuwd, de andere was toch maar één dag oud ?


Links : 11 november - Midden : 17 november - Rechts : 19 november
Waarom was de tussenstap van 17 november eigenlijk nodig ?

Muurafdichting / doorvoer.
We veronderstellen ook dat de kabeldoorvoer (door de muur) voldoende afgedicht is, want ook daarvoor zijn er in het A.R.E.I. en in de B.F.E. voorschriften, regeltjes.
Hier hebben ze een gedeeltelijke herstelling uitgevoerd, daarvoor heeft Netmanagement in de rug van de lasdoos een gat gemaakt en de kabel er door gestoken, we twijfelen eraan of er in de rug van de lasdoos wartelinvoeren zijn voorzien, maar dat ziet men, op de wijze dat dit nu gemonteerd is, toch niet meer.

De perikelen te Wolvertem - Vervolg 5

Netmanagement bevestigt dat nu voor hen de zaak in orde is.

(Maar wij geloven niet alles wat ze ons wijsmaken, we zijn geen journalisten van één of andere gazet).

Betekom / Mechelen 19 november 2004.
12.30u Oproep van Luc De Bruycker van Netmanagement, voor ons is daar nu alles in orde zegt de Direkteur, de klant moest even zonder spanning om onze herstellingswerken te kunnen uitvoeren, dat is nu allemaal in orde.

Morsum Magnificat: Hebben ze dan nu een keuringsverslag van een erkend organisme ?
Luc De Bruycker : Wij sluiten nooit aan zonder keuringsverslag, hier is het een bestaande installatie.
Morsum Magnificat: Hier werden duidelijk wijzigingen aangebracht die eveneens volgens art.270 aan een keuring moeten onderworpen worden, bovendien is er duidelijk een veiligheidsprobleem.

Een bevestiging dat er een keuringsverslag is, krijgen we van de heer De Bruycker toch niet, we proberen terug de dienst klantenwerking te Mechelen.

Jos Geysemans : Netmanagement te Mechelen (DKW) : We hebben de nodige herstellingen uitgevoerd zodat de situatie terug veilig is.
Morsum Magnificat: Hebben ze dan nu een keuringsverslag ?
Jos Geysemans : Het is een bestaande aansluiting.
Morsum Magnificat: Deels akkoord, maar er werden aan die installatie aanzienlijke wijzigingen uitgevoerd en volgens artikel 270 moeten die wijzigingen eveneens aan een keuring onderworpen worden, bovendien blijkt er een probleem met de veiligheid te zijn,
dan moet Netmanagement alert zijn en het keuringsverslag vragen.
Bovendien zegt het KB van 10 maart 1925 - Hoofdstuk VI artikel 13, dat de netten aan de vigerende normen en wetten (dus het A.R.E.I.) moeten voldoen en onderhouden worden.
Netmagement is verantwoordelijk voor de aftakking (tot en met de meetgroep), als Netmanangement een herstelling aan die aftakking uitvoert, dan moeten ook zij artikel 20 van het A.R.E.I. respecteren, hebben jullie een isolatiemeting
gedaan ?

Jos Geysemans : Het wordt wel even stil aan de telefoon in de Electriciteitstraat,68 te Mechelen....... bedankt voor de informatie zegt Jos.

Zoals "Lieske Martens" van Klant of Koning zegt : Wordt dus vervolgd.


VRT Klant of Koning : In het land der blinden is éénoog Koning.

Betekom / Wolvertem 19 november 2004.
De problemen met het nog steeds niet geplaatste dak van de woning van de familie SNEYERS blijven voor de opvolgers van Ombudslullejan een onderwerp van formaat, werkelijk een kolfje naar hun handje, de "rode" loper wordt hier naar de Meusegemstraat uitgerold (Rood = rood <politiek>.

Niet verstandig.
Alle draait om het feit dat een particulier zich t.o.v. een <franstalige> aannemer "te veel" verbond, t.t.z. de klant betaalde veel te veel, zoniet bijna alles vooraleer de aannemer voldoende presteerde, een spijtig genoeg te veel voorkomend feit, dat voortvloeit uit o.m. de naïvieit van de mensen.
Men kan dat vergelijken met de malafide praktijken die ook veel in de wereld van de beleggingen voorkomen. Mensen willen veel verdienen en hoge opbrengsten van hun <vaak zwart> geld zien ze wel zitten en dan trappen ze erin, worden bedrogen en gaan zich beklagen opgelicht te zijn.


Deze zaak is vast en zeker nog niet opgelost

Dakprobleem staat los van de elektriciteit.
In de uitzending van Klant of Koning van 11 november 2004 worden de problemen met het niet plaatsen van het dak rijkelijk uitgesmeerd, maar Klant of Koning begaat, geplaagd door sensatiedrang, een miskleun van jewelste.
Ze brengen de vrouw des huizes in beeld terwijl deze demonstratief voor de wasmachine staat en zegt dat ze stroom op de metalen delen voelt !
De man des huizes doet er, tot groot genoegen van de televisiemakers, nog een schepje bovenop en zegt dat wanneer de "kleine" in bad zit de stroom door kortsluitingen soms uitvalt, prima beeldmateriaal voor Klant of Koning die stelt dat het allemaal de schuld is van de aannemer die het dak er maar niet komt opleggen. (Als de opdrachtgevers misschien op voorhand niet zóveel hadden betaald, was het dak wellicht al geplaatst).

Aftakking gevaarlijk, installatie niet gekeurd.
In het blindenland van de VRT is éénoog "Klant of Koning" geen Koning, want dat dak heeft niets vandoen met de problemen van de niet conforme elektriciteit. De Wolvertemse Burgemeester Heyvaert probeerde het aanvankelijk om zijn verantwoordelijkheid ook van zich af te schudden, maar de Ingenieur van de technische dienst Victor Emmerechts begreep het gelukkig wel en belde Netmanagement die meteen een ploeg uit Mechelen stuurde en de aftakking daar voorlopig herstelde, we zeggen wel : voorlopig !


Foto : VRT Klant of Koning.

Als men om de sensatie op te drijven kinderen inschakelt, dan moet men zeer voorzichtig zijn met
elektrische installaties die niet voorafgaandelijk (vóór indienststelling) werden gekeurd.

Invoerleiding moet vervangen worden.
Wat de man van Netmanagement (dienst DKW) aan het laagspanningsbord heeft gezien en vooral waarom Netmanagement de blijkbaar gevaarlijke installatie in dienst stelt zonder dat er een keuringsverslag aanwezig is, komen we niet te weten. De baas van die dienst te Mechelen Jos Geysemans
was gisteren namiddag in vergadering, heden om 09.00u in "Teamvergadering" en dit tot liefst 14.00u, we worden een beetje voor de gek gehouden, maar dat zijn we van ELECTRABEL al lang gewend.
Geen keuringsverslag.
We gaan terug naar de gemeente Wolvertem waar ze bij de technische dienst moeten beamen dat daar blijkbaar toch een probleem met de elektriciteit is en er zou geen keuringsverslag zijn !
Ik ga de Burgemeester daarover terug contacteren, zegt Victor Emmerechts, een elektrische installatie die niet gekeurd werd en waarvan er aanwijzingen zijn dat ze niet veilig is, mag zeker niet in dienst blijven.
De Burgemeester van Wolvertem.
Na het moeilijk gestart gesprek aan de telefoon, hebben we Burgemeester Heyvaert duidelijk kunnen maken dat een elektrische installatie (en zeker zoals deze, die niet in orde blijkt te zijn) een vóórafgaande keuring volgens artikel 271 van het A.R.E.I. dient te ondergaan en dat gebeurde hier blijkbaar niet, daarom kan de Burgemeester, indien hij daarvan op de hoogte is, bij eventuele ongevallen in de problemen komen.
Ik heb met de mensen gepraat, ook mijn Ingenieur opdracht gegeven om die zaak op te volgen en ervoor te zorgen dat de installatie gekeurd wordt.

Wordt dus nog eens vervolgd.


Elektrische installatie te Wolvertem : Niet in orde ?

Betekom /Wolvertem 18 november 2004.
Na de herstelling door Netmanagement (dienst DKW) te Mechelen, proberen we bevestiging te krijgen dat ook de toevoerkabel moet worden vervangen.

Vergadering en nog eens vergadering.
Bij de gemeente Wolvertem geeft men een telefoonnummer van SIBELGAZ te Brussel, maar het blijkt niet het juiste nummer te zijn.
We komen er al vrij snel achter dat we Jos GYSEMANS te Mechelen nodig hebben, maar die is in vergadering. Wanneer we Daniëlle Van Den Broeck verzoeken om iemand van de ploeg (DKW) door te geven, lukt dat uiteraard niet. Daniëlle was vroeger Direktiesecretaresse (van wijlen Van Merris) maar om één of andere reden is zij van de ladder gevallen en belandde ze in het gewest Mechelen. Jos en Guido (Vandooren) zitten in vergadering en ik kan <wil ??> u niet helpen zegt ze.
Installatie gekeurd of niet ?
Bij een andere dienst van Netmanagement krijgen we Michel V.W. aan de telefoon, dat er een lasdoos is gezet wil zeggen, dat de abonnee zijn toevoerkabel nog moet vervangen, zodra dat gebeurd is kunnen we definitief aansluiten zegt Michel.
We vragen hem of Netmanagement toch aansluit, ingeval de elektrische installatie niet werd gekeurd <en er dus geen verslag is> zeker wanneer er, zoals hier de verklaringen van de bewoners dat bewijzen, er gevaar is ?
Ik ken de situatie ter plaatse niet, maar als het om een oude installatie gaat waaraan geen ingrijpende wijzigingen werden uitgevoerd sluiten we dat terug aan. Maar ik denk dat daar een elektricien moet naartoe gaan, besluit Michel.V.W.
Ministerie van Economische Zaken.
Deze redactie heeft niet de bevoegdheid om zelf na te gaan of het nu al dan niet veilig is, maar bij het M.E.Z. (FOD Energie) zegt Luc M. deze namiddag omstreeks 15.30u dat zij (FOD Energie) , zodra ze op de hoogte worden gesteld van een gevaarlijke situatie, ze ter plaatse een kijkje zullen gaan nemen.
Als de installatie effectief gevaarlijk is, mag ze natuurlijk niet in dienst.
VRT Klant of Koning.
Sensatie zoeken om kijkcijfers te halen, gedupeerde mensen zoals deze te Wolvertem een handje toesteken, daar hebben we allemaal begrip voor, zeer veel zelfs.
Maar wanneer men zich op glad ijs gaat begeven dan wordt het toch wat anders, vooral wanneer er gevaar is voor elektrocutie, zoals hier.
Jan Vanderstraeten zegt : "We moeten hier elke week weer techniek studeren", maar dat is toch geen uitleg. Wanneer men zo'n programma's / uitzendingen wil maken dan moet men toch wat meer in huis halen dan Ivo Mechels.

Wordt aldus nog vervolgd.


Aftakking te Wolvertem al op woensdag 17 november hersteld.

Betekom / Wolvertem 17 november 2004.
Sibelgaz (Netmanagement) heeft er dit keer geen gras over laten groeien, ze waren erg snel. Victor Emmerechts had, zoals beloofd, naar de stroomleverancier gebeld om hen te verzoeken de herstelling snel uit te voeren. Het feit dat er wat persbelangstelling voor dit item bestaat, zal ook wel een rol gespeeld hebben zegt de Ingenieur van de technische dienst van Wolvertem, toch bedankt voor de "tip" besloot Victor.

Klant of Koning.
We hebben ons niet vroeger dan in de late namiddag van 17 november kunnen inlaten met het opvolgen van de problemen met onveilige elektriciteit in de woning aan de Meusegemstraat te Wolvertem.
Wanneer we Jan VANDERSTRAETEN (VRT Klant of Koning) in de late namiddag bellen wist men bij Klant of Koning al lang dat de acties van Morsum Magnificat al voor een deel een passend gevolg hebben gekregen, ze waren omstreeks 11.00u vanmorgen daarvoor al op de website van Morsum Magnificat komen kijken. Bovendien werden ze door de familie Sneyers uiteraard op de hoogte gesteld van de activiteiten van Sibelgaz die de aftakking herstelden, die was dus tóch gevaarlijk !
Het "Heilig huizeke" van de VRT : Test Aankoop.
Het is een groot gemis van IVO MECHELS om, na het zien van de uitzending, niet gereageerd te hebben op de onveilige toestanden met de elektrische installatie. Jan VANDERSTRAETEN was dit keer opvallend rustig, hield ook de lippen op elkaar, maar moest toch toegeven dat er tussen hun favoriete Test Aankoop en
Morsum Magnificat geen vergelijk mogelijk is. Morsum Magnificat voert heel wat minder "Show" dan Test Aankoop, maar contacteert meteen, in het belang van de veiligheid, de gepaste personen en instellingen.
We mogen dan ook stellen dat de gratis reklame die door de VRT voor Test Aankoop wordt gemaakt, totaal misplaatst is.

Een differentieel die werkt.
We weten ondertussen ook dat er in de elektrische installatie van de familie SNEYERS een "differentieel" staat die werkt, maar dát gegeven is nog geen bewijs dat de installatie effectief in orde is. We denken dat de elektrische installatie niet door een erkend organisme is gekeurd en dat is wel degelijk verplicht (art.270 en 271 <niet limitatief>).
Voorlopige situatie ?
Aan de manier waarop SIBELGAZ / Netmanagement één en ander heeft hersteld, te zien, moeten we afleiden, dat er een nieuwe voedingskabel (XVB 10mm²) tussen de lasdoos (op de gevel) en het laagspanningsbord zal moeten geplaatst worden, maar dat is slechts "koffiedik" kijken.
Mocht dat niet het geval zijn, dan begrijpen we niet, waarom Sibelgaz een lasdoos op de gevel plaatste die niet gebruikt wordt.


Er staat een nieuwe lasdoos die niet in gebruik is ? De bestaande VFVB (4x10) is wellicht te
kort om in de lasdoos te brengen, er zal een nieuwe voedingskabel (XVB 4.10) moeten komen.
Misschien geraakt de elektrische installatie ook ooit wel eens in orde.

Wordt dus nog vervolgd.


Betekom / Wolvertem 16 november 2004 - 17.45u

Technische dienst Wolvertem.
We krijgen pas om 16.30u Ing.Victor E. van de technische dienst van Wolvertem aan de telefoon, ik ben nog niet ter plaatse kunnen gaan zegt de Ingenieur, dat zal morgen voormiddag gebeuren.
Pas nu dringt het tot hem door hoe de vork in de steel zit, druppelsgewijze komt de informatie door.
De Burgemeester is met de mensen gaan praten en misschien akkoorden gemaakt, straks moet ik het misschien <weer> gaan oplossen zegt Victor.
Victor Emmerechts is nu in ieder geval op de hoogte van het feit, dat er een probleem is met de elektrische installatie, zowel van de bewoners als de aftakking van Sibelgaz (Netmanagement).
Victor Emmerechts begrijpt het wel.
De Ingenieur begrijpt tot ons groot genoegen, dat de problematiek met dat dak, niets van doen heeft met het feit dat de metalen delen van de wasmachine (zoals de mevrouw dat op de televisie kwam vertellen) onder spanning kunnen staan.Ik zal ook Netmanagement vragen om de aftakking te komen nazien en herstellen bevestigd Victor.


Als de bewoners geen keuringsverslag van een erkend organisme kunnen voorleggen, mag de elektrische installatie in dergelijke omstandigheden niet in dienst blijven, de bewoners moeten beschermd worden tegen de gevaren van overspanning, kortsluiting, brand en elektrocutie. Als Test Aankoop dát nog niet wist dan weten ze het bij deze.

Problemen te Wolvertem worden vervolgd.

Betekom / Wolvertem 16 november 2004.
De Burgemeester van Wolvertem heeft ondertussen de cassette bij de VRT (Klant of Koning) opgevraagd en bekomen, de Ingenieur werd ter plaatse gestuurd om de toestand te gaan bekijken zegt de Burgemeester, maar dat is pas deze voormiddag gebeurd.

Steeds de aannemer.
Volgens de Burgemeester hebben de bewoners Sneyers / Baute een bouwaanvraag ingediend en bekomen, er is een probleem met de aannemer en daar kunnen wij als gemeente verder niets aan doen, zegt de Burgemeester vanaf een vergadering op het Provinciebestuur.
Niet akkoord met de Burgemeester.
Omdat VRT (Klant of Koning) dat nu eenmaal zó wil brengen, gaat opnieuw alle aandacht naar de aannemer, maar we zeggen de Burgemeester, dat de problemen met de gevaarlijke elektriciteit los staan van de andere problemen met het dak. Bovendien tonen de foto's van de aftakking eveneens dat deze niet conform is met de bestaande regelgeving, dus ook dát gevaarlijk is.
De ingenieur van de technische dienst.
Burgemeester Heyvaert zegt de Ingenieur van de technische dienst (Victor E.)deze voormiddag ter plaatse te hebben gestuurd, we wachten dus op diens bevindingen, we vernemen van de technische dienst dat er tot 16.00u nog een vergadering is.
Hoe dan ook moeten de bewoners over een keuringsverslag beschikken van een erkend organisme, waarbij de technische toestand van de installatie in orde moet zijn met het A.R.E.I.
F.O.D. Energie.

Bij deze toeziende overheidsdienst (op de conformiteit van de elektrische installaties) heeft men nog geen weet, dat er iets of iemand contact zou hebben genomen.
Als de toestand is zoals we dat hebben vernomen, dan kan dat toch niet en de Burgemeester is verantwoordelijk voor de veiligheid van de personen binnen zijn gemeente.
VRT Klant of Koning.
Jan Vanderstraeten heeft onze "goede" raad niet naast zich neergelegd (dát verwonderd ons van de VRT toch wel enigzins), ze hebben contact genomen met de bewoners en hen de raad gegeven om één en ander op elektrisch gebied te laten nazien.
Elektricien.
Wanneer we op zaterdag 13 november in de Meusegemstraat een kijkje gaan nemen, menen we toch al een elektricien aan het werk te zien, Jan Vanderstraeten diende dat te beamen. Hopelijk is er nu geen stroom meer op de metalen delen van de wasmachine. Als er leidingen in het in aanbouw zijnde gedeelte liggen, die blootgesteld zijn aan waterinsijpeling, dan voorziet het reglement dat de isolatiefactor (IP44) moet verhoogd worden.

Deze redactie is de énige in België die de onwettige en gevaarlijke toestanden in de laagspanningsnetten van de Netbeheerders aanklaagt !

VRT Uitzending van "Klant of Koning ?" van 11 november 2004 :

Minstens aftakking van woning op het openbaar elektriciteitsnet al gevaarlijk voor overspanning, brand, kortsluiting.

Betekom / Wolvertem 13 november 2004
We zijn zelf ter plaatse de toestand gaan verkennen, behalve het dak in kwestie, lijkt het een bouwwerf zoals een andere, tenminste als we niet naar de elektriciteit kijken.

Sensatie, kijkcijfers en reclame voor Test Aankoop.
Wie de uitzending gezien heeft zal beamen dat ze vele uren buiten gefilmd moeten hebben. Akkoord het dak ligt er niet op en misschien is die toestand al lang zo, dat kan best zijn, maar deze redactie kijkt naar de elektriciteit en die is al vanaf de aftakking van de Netbeheerder (vermoedelijk IVERLEK) gevaarlijk.
Aftakking op diverse punten strijdig met de reglementen van het A.R.E.I. en het B.F.E.
Bij een eerste oogopslag ziet men direct dat de aftakking naar de abonnee toe, op een niet conforme wijze gerealiseerd werd. We nemen als basisovertreding het artikel 166.02 van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties en artikel 56 van de B.F.E. regels (Belgische Federatie van Elektriciteitsverdelers).


Aftakking woning - Meusegemstraat te Wolvertem.
De klem die de BAXB 4 x 16 moet vasthouden is los, de trekkracht van de bundel komt nu direkt op
de verdeelkop die op zichzelf evenmin is vastgemaakt (artikel 5 van het A.R.E.I.) Ook artikel 209 van
het A.R.E.I. (alhoewel dit artikel in feite voor binneninstallaties is bedoeld, maar toch) wordt overtreden.

De regels van de fabrikant.
In het A.R.E.I. vindt men onder artikel 5 dat in een elektrisch net de toestellen moeten gebouwd worden volgens de instructies van de fabrikant. Zo'n verdeelkop moet vastgemaakt worden met een daartoe bestemde klem, maar dat gebeurde hier duidelijk niet.
We weten het, t' is allemaal oud spul, maar dat is geen reden om de rechtstreekse trekkrachten van beide kabels op de verdeelkop toe te laten.


Bij de verdeelkop hoort de bevestigingklem maar de stroomleveranciers
hebben de klem, uit puur geldgewin, weggelaten. Zo is het allemaal goedkoper !

Wet op de elektriciteitsverdeling van 10 maart 1925.
Nu gaan kwatongen argumenteren dat het A.R.E.I. maar sinds 10 maart 1981 bij KB is gemaakt en slechts in oktober van dat jaar kracht van wet had, maar dan kennen ze hun wettekens wegens "selectieve" kennis niet al te best.
In hoofdstuk 6 artikel 13 van de Wet van 10.03.1925 staat er duidelijk vermeld dat de "voorzieningsbedrijven" ook de plicht hebben om hun ondergrondse en bovengrondse netten volgens de vigerende wetten te onderhouden, de vigerende wetten zijn vervat in het A.R.E.I., maar daar vegen de Netbeheerders vierkant hun voeten aan, en niet op zijn minst ELECTRABEL.

Wet van 10 maart 1925 op de elektriciteitsverdeling

Dat de Netbeheerders en de Intercommunales de zaken op hun beloop laten, dus niet onderhouden,
gaat niet op - Ze moeten de netten wel degelijk in veilige staat onderhouden en dat is hier, zoals op
tienduizenden andere plaatsen, niet het geval. Weten IVO MECHELS en de zijnen van Test Aankoop dat niet ?

Gevaarlijk.
De situatie zoals hierboven op de foto staat, is wel degelijk gevaarlijk. We hebben hier zeer waarschijnlijk te doen met een TT net, dat betekent dat bij een onderbreking van de "neuter" (nulleider) er een overspanning op de elektrische installatie van de abonnee van 400 V in plaats van 220 V kan ontstaan, in zo'n geval ontstaat er dikwijls ook brand omdat weinig toestellen zo'n overspanning kunnen verwerken, daarvan zijn er al voorbeelden genoeg.
Er zijn dus voldoende redenen om die toestand onmiddellijk te saneren.


VRT " Klant of Koning" redactie reageert.

Betekom 12 november 2004.
Omstreeks 09.30u kregen we Jan VANDERSTRAETEN de eindredacteur van "Klant of Koning" aan de telefoon, het werd meteen een moeilijk gesprek en wij zouden de details die in de uitzending naar voor werden gebracht niet goed of onvoldoende gevolgd of begrepen hebben.

De aannemer en het dak.
Van "Klant of Koning" krijgt de aannemer de volle laag, het dak en nog eens het dak, tot vervelens toe, Jan Verstraeten wil maar niet begrijpen, dat het ons niet om het dak te doen is, maar over de gevaarlijke elektriciteit.
Handige man.
We hadden uit de mond van de vrouw in de uitzending toch gehoord dat "haar man" wel een handig persoon was en zelf één en ander verbouwde, maar uiteindelijk voor een reeks andere werken naar een aannemer stapte ?
Elektriciteit.
De elektriciteit werd door een professionele elektricien aangelegd zegt JAN VERSTRAETEN, so what ? Is het dan normaal dat de mevrouw in de uitzending demonstratief vóór de wasmachine staat en uitlegt dat ze stroom op de metalen delen voelt ?
Vertelde de echtgenoot niet dat wanneer " de kleine" in bad zat de stroom al eens uitviel ? Dat zijn allemaal aanwijzingen dat er iets met de elektrische installatie van die woning fout zit.
De bewering van "Klant of Koning" dat de elektrische installatie door een professioneel elektricien is aangelegd is geen formeel bewijs dat die installatie niet gevaarlijk is, en dat is ze wel degelijk, zoveel is duidelijk.

Test Aankoop.
Dat Ivo Mechels systematisch op de VRT reclame mag voeren voor Test Aankoop is al lang duidelijk, maar dat meneer MECHELS niets van elektriciteit kent is wel heel duidelijk, zoja zou hij hier de bewoners dringend moeten hebben aangeraden de elektrische installatie na te laten zien.
Veiligheid kan uitschakelen van spanning betekenen.
Morsum Magnificat staat positief tegenover zo'n programma die de consumenten tegen malafide praktijken beschermd, maar laten ze dat dan op een professionele manier doen. Ivo MECHELS speelt de alwetende profeet, terwijl hij in casu niet eens de meest elementaire zaken die gevaarlijk zijn kan inschatten : risico voor elektrocutie
Wanneer we aan JAN VANDERSTRAETEN stellen, dat de mogelijkheid van elektrocutie wel degelijk aanwezig is, het beter is om in zo'n gevallen om veiligheidsredenen de stroom te laten afsluiten, dus beter levend zonder dak als geëlektrocuteerd met een een dak, lijkt Jan Vaderstraeten het te begrijpen, tot volgende week besluit Jan.


Burgemeester van Wolvertem klinkt vastberaden.


In de voormiddag bereiken we de Burgemeester van Wolvertem niet, hij is bezig met een huwelijk vernemen we, maar in de namiddag omstreeks 14.30u belt de Burgemeester via zijn GSM toch op.
Er is niet veel uitleg nodig om de Burgemeester diets te maken dat, wanneer er ergens een gevaarlijke toestand binnen zijn gemeente heerst, de Burgemeester zorg dient te dragen van de veiligheid van de burgers binnen zijn gemeente.
Politie, Elektriciteitsmaatschappij, Onbewoonbaar, OCMW.
Ik heb de uitzending niet gezien zegt de Burgemeester Heyvaert, ik weet dus van niets, dat komt ervan als de mensen eerst naar de pers lopen.
Ik zal via de Politie bij de VRT laten nagaan om welke woning het gaat. Als de elektriciteit onveilig mocht zijn, dan zal ik de elektriciteitmaatschappij metingen laten doen en als één en ander niet in orde is, mag die niet in dienst blijven.
Als de woning niet bewoonbaar is, moeten we die onbewoonbaar verklaren en zullen we voor die mensen via het OCMW voor een tijdelijke woning zorgen zegt de Burgemeester vastberaden.

Wordt dus zoals Lies<ke> Martens gisteren zei vervolgd....

VRT Uitzending van "Klant of Koning ?" van 11 november 2004.

Betekom / Brussel 12 november 2004.
In de uitzending van Klant of Koning van 11 november 2004 hebben ze het o.m. over de problemen met de verbouwingen van een woning te Wolvertem.
Om deskundig (??) commentaar te geven doet de VRT daarvoor systematisch beroep op één van de <huis> vriendjes "Test Aankoop"
.

Sensatie en desinformatie.
Dat het allemaal om sensatie en kijkcijfers is te doen, maar het reëel gevaar niet eens aan bod komt, was weer eens duidelijk in de uitzending over de problemen met de woning te Wolvertem.
Dat er duidelijk een elektrisch probleem is, heeft meneer MECHELS niet nodig gevonden te vertellen, tenzij Test Aankoop van die materie niets afweet, wat komen ze daar dan wel doen ? Publiciteit voor Test Aankoop maken ?

Gevaarlijke elektrische situatie belangrijker dan het dak.
Dat een niet conforme elektrische installatie, zoals dat in die uitzending door de gedupeerden zelf herhaaldelijk werd gemeld en zelfs gedemonstreerd effectief gevaarlijk is, mogelijk tot elektrocutie kan leiden werd door VRT Klant of Koning niet eens voor mogelijk geacht, een immens gat in de Klant of Koning cultuur.
F.O.D. Energie.
Het Ministerie van Economische Zaken (F.O.D. Energie) heeft het hoog toezicht op de conformiteit van de elektrische installaties, Morsum Magnificat stuurde dan ook volgend e-mail en faxbericht naar deze dienst :

=========
Document n°: 0411548
Aan : F.O.D. Energie
Kopie aan : Jan Vanderstraeten - Eindredacteur Klant of Koning.
Geachte,
Betreft: Gevaarlijke elektriciteit in particuliere woning te Wolvertem.
Uitzending VRT - Klant of Koning van 11 november 2004
In de uitzending in rand vermeld, werden beelden getoond van o.m. de huisvrouw die in beeld vertelt en demonstreert, dat ze "stroom" voelt op de metalen delen van de wasmachine,etc.
Uit verklaringen van de vrouw in de uitzending kan worden opgemaakt dat de echtgenoot veel zelf kan, mogelijk ook de elektrische installatie heeft aangelegd maar er werd voor
bepaalde werken (burgelijke bouwkunde) beroep gedaan op een aannemer.
Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen, dat hier op zijn minst artikel 270, 271, 276 van het AREI met de voeten werd getreden, het onmogelijk is, dat er bij een conforme installatie metalen delen van
apparaten onder spanning kunnen komen te staan (met alle mogelijke gevolgen van dien).
Wij vermoeden dat een bestaande <oude> installatie (art 278) werd aangepast en verbouwd en zonder voorafgaande keuring opnieuw in dienst werd genomen.
Omdat er problemen zijn met de aannemer van de verbouwing woont het echtpaar blijkbaar in een huis zonder dak, waarbij waterinsijpeling schering en inslag is, er zijn regelmatig kortsluitingen zegt de man in beeld (hij zal wel isolatiefouten bedoelen), als ons kind in bad zit, valt regelmatig de stroom uit vervolgt de man in beeld op VRT, kortom er is daar een niet conforme, de facto gevaarlijke toestand.
VRT doet voor zo'n uitzendingen beroep op "Test Aankoop" maar meneer Ivo Mechels heeft het onderwerp elektriciteit niet eens aangehaald en het niet eens nodig gevonden om op te merken, dat zo'n situatie gevaarlijk is en dat de elektrische installatie in feite niet in dienst zou mogen genomen zijn <art.270 en 271>. Test Aankoop heeft het wel over zaken die voor de veiligheid van personen van geen belang zijn, maar omtrent het feit dat de elektriciteit daar gevaarlijk moet zijn, zwijgt Mechels wijselijk, ze kennen daar bij Test Aankoop duidelijk niets van elektriciteit.
Wij stellen bij deze F.O.D. Energie van die gevaarlijke toestand op de hoogte met het verzoek daar, teneinde elektrocties te vermijden, toch eens een kijkje te gaan nemen.
Het adres is ons niet bekend, dat zal VRT wel kunnen geven.
Dit bericht wordt u ook per fax overgemaakt op n° 02 206 57 31 en 206 57 30
Klant of Koning 02 741 48 81
mvg
erik verbeeck
=======

We hopen dat FOD Energie hier zijn verantwoordelijkheid neemt en de nodige maatregelen neemt ter bescherming van de bewoners tegen de gevaren van overspanning, kortsluiting, brand, elektrocutie



De gevaarlijke elektriciteitsnetten :
Minister van Energie (Marc Verwilghen) wordt geïnterpelleerd door Hagen Goyvaerts.

Betekom / Haacht 8 november 2004.
Onverminderd het feit dat de datum die o.a. met het B.F.E. is afgesproken, reeds lang voorbij is, hebben de Netbeheerders de redelijke termijn om één en ander te herstellen ruimschoots overschreden zegt men bij F.O.D. Energie.

Nieuwe acties.
Sinds enige tijd zijn er op verschillende fronten nieuwe acties ondernomen, deze keer <en niet op zijn minst> ook door F.O.D. Energie. Het blijkt dat er weer een CD Rom met compromitterende foto's en brieven naar de diverse Intercommunales gestuurd werden, maar of er keuringsorganismen worden ingeschakeld weten we nog niet. Ook deze redactie ging opnieuw, en dit in een 12- tal gemeenten, een kijkje nemen, het resultaat daarvan leverde weer menig bewijs dat de Netbeheerders geen rekening houden met F.O.D. Energie, alsmede de gevaren voor overspanning, kortsluiting, brand en elektrocutie.
Het Kabinet van Minister Verwilghen.
Uit vorige contacten met Jaak Vertessen van het Kabinet van Marc Verwilghen, kunnen we afleiden dat ze daar vooralsnog niet van plan zijn om op te treden. Er zouden commerciële belangen in 't spel zijn, beweert meneer Vertessen. Op FOD Energie zeggen ze dat er bij hun diensten vanaf het Kabiniet nog niets is toegekomen en dat het niet mijnheer Vertessen zijn taak is om te beslissen of de zaken die op de foto's voorkomen, al dan niet gevaarlijk zijn, "daarover beslissen wij" zegt men daar.

Electrabel (Netmanagement) blijft de wet overtreden, uit puur geldgewin
brengen ze mensen in gevaar, F.O.D. Energie mag toekijken ....


Haacht - Dijkstraat

Foto links : Hoe mooi ze het voorstellen ........
Foto rechts :
De werkelijkheid op amper 100m van dat <bedrieglijk ?>reclamebord , één en al oud, versleten en gevaarlijke rotzooi, laten we het nog eens "Electrabrol" nomen.

Nogal wiedes dat er op de volgende paal (1660) isolatoren defect zijn, hoe zit het
hier met de verdeling van de spanning
(mechanische belasting) op de koperen draden aan de linkse en
aan de rechtse kant ?


Dit "gedrocht" staat recht tegenover dat reklamepaneel in de Dijkstraat te Haacht <foto links boven> , ze zijn echt voor niets verlegen ! Wat staat er weer in het A.R.E.I. onder artikel 155 - 04 ? Er zijn ook isolatoren kapot.

Volksvertegenwoordiger Hagen Goyvaerts.
Onlangs moest Fientje MOERMAN op diverse vragen van Volksvertegenwoordiger Hagen GOYVAERTS nog antwoorden dat er al heel wat is hersteld, ondermeer meer dan 120.000 aftakkingen (naar de abonnees van laagspanning), dat is een positief gegeven, maar hoeveel er niet hersteld werd, dat is wat ons blijft bezighouden.
Daarom gaat de Volksvertegenwoordiger van het Vlaams Blok nu aan Minister Verwilghen vragen om daar waar de toestand gevaarlijk blijft, overeenkomstig het gewijzigde artikel 271 (AREI), de keuringsorganismen in te schakelen.

Gaselwest en Iverlek.
Uit een 2e rondgang in 12 gemeenten zien we dat elektrische netten van GASELWEST veruit de slechtste zijn, gevolgd door IVERLEK, we zijn dan ook van oordeel dat Minister Verwilghen alvast hier keuringen door externe organismen moet laten uitvoeren.
Interelectra en PBE beter.
We moeten er ook aan toevoegen, dat de netten van Interelectra en PBE er beter uitkomen, tenminste in de gemeenten die ze niet van Electrabel (of zijn Intercommunales) hebben overgenomen.


De staat van de laagspanningnetten.

Betekom / Brussel 27 oktober 2004.
Wanneer we op het Kabinet van Minister Verwilghen de heer Jaak Vertessen aan de lijn krijgen, is er weinig tijd, "ik moet zo meteen naar een vergadering" klinkt het verontschuldigend, het is altijd hetzelfde, als ze niet in vergadering zijn, zijn ze onderweg, of met vakantie, of onderweg, wij storen ons niet aan al die smoesjes.

Nog niet doorgestuurd.
De meldingen die op 11 oktober 2004 door "Detel bvba" (de uitgever van Morsum Magnificat) aan het Kabinet van Minister Verwilgen werden overgemaakt, zijn blijkbaar nog altijd niet naar FOD Energie overgemaakt. We moeten "meer gevaarlijke" zaken doorsturen zegt Jaak Vertessen, er spelen trouwens (volgens hem) commerciële belangen (doelend op Detel), maar dat is de grootste onzin, Detel bvba heeft nog nooit één werk aan de laagspanningsnetten van de Netbeheerders uitgevoerd, meneer Vertessen kent zijn dossier niet.
Het is onze taak om te oordelen.

Alhoewel Jaak Vertessen afkomstig is van FOD Energie en ze hem daar dus kennen, zijn ze een beetje verveeld met de situatie, het is niet aan meneer Vertessen om te oordelen, dat moeten wij doen moppert men daar.


Foto links: Deze situatie te Koksijde blijkt al lang in die toestand te verkeren, de Netbeheerder doet er niets aan !
Foto rechts : 4 van de 5 isolatoren defect (de 5e dient niet meer maar hangt wel boven de hoofden van toevallige voorbijgangers)

Iverlek en Gaselwest de slechtste netten ?
In de eerste ronde in 2002 hebben we 67 gemeenten en steden bezocht, nu, met de 2e ronde, werden er al 11 gemeenten bezocht, ook nu blijkt het dat deze 2 Intercommunales, beiden van Netbeheerder Netmanagement (Electrabel) de meest slechte netten hebben, maar onze 2e ronde is nog niet beëindigd.

Weer 13 meldingen naar Verwilghen.
Naar aanleiding van de elektrocutie van Léon Roland te Meslin L'Evêque werd de aandacht gespitst op de aftakkingen, op 27 oktober werden opnieuw 13 meldingen naar het Kabinet van Marc Verwilghen gestuurd.

Lees ook in Morsum Magnificat n° 107 (1 Nov 04)